Loading...
Elengedhetetlenül fontos, hogy a korábbi pénzügyi-számviteli ügyintéző, illetve mérlegképes könyvelő vizsgasorokat megold.
Több oknál fogva is:
1. A vizsgasorok átnézésével rengeteget tanulsz,
2. Begyakorlod a kérdéstípusokat. Sajnos a vizsgafeladatok sokszor nem fogalmaznak egyértelműen, így jelentős előnyt jelent, ha Te tudod, hogy egy-egy feladatnál mire gondolt a szerző.
Van egy mondás a szakmán belül: „akkor tud sikeres vizsgát tenni egy hallgató, ha könyvelési tételek 90%-a a kezében van”. Tehát nem a fejében, hanem a kezében! Vagyis annyira berögzültek a könyvelési tételek a rengeteg gyakorlás során, hogy a vizsgán már gondolkodnod sem kell rajta, hanem amint meglátod a feladatot, automatikusan tudod, hogy mit kell tenned. Ez tényleg így is van. Gondolom, nem kell mondanom Neked, hogy a vizsgán mennyire szorít az idő és mennyit levesz a teljesítményéből a stressz.
(Pénzügyi számviteli ügyintéző tanfolyam leírása

Mikor kezdj neki a vizsgasorok gyakorlásának?

Semmiképpen sem a tanulmányaid elején. Először oldd meg az órán feladott (egyszerűbb) példákat. A vizsgafeladatoknak csak akkor kezdj neki, amikor már úgy érzed, hogy nagyjából magadtól is meg tudnád őket oldani.

Hogy gyakorold a vizsgasorokat?

Szerintem először érdemes végigmenni az összes feladatsoron úgy, hogy közben nézed a megoldást. Ha valamennyi vizsgasort átnézted egyszer, akkor újból kezd el elölről és old meg ismét az összes vizsgasort, de most már úgy, hogy a megoldást csak a végén nézed meg. Ami nem ment, azt jegyzeteld ki és tanuld meg.

Mit tegyél, ha hibás a megoldás?

Sajnos szinte mindegyik vizsgasorban van valami hiba.
Azt szoktam javasolni, hogy ha valami gyanús, akkor gondolkodj el rajta, ha még mindig nem oké, akkor írd ki egy papírra és kérdezd meg a tanárodat. De a feladat megoldását ne hagyd félbe, hanem fogadd el az ő megoldását, az ő számaival számolj tovább, hogy ellenőrizni tudd a többi lépést is. Jobb egy bizonytalan pont, mit másik 100.
Ha így teszel, nem lehet gond a vizsga!
Kíváncsi vagyok a Te tanulási technikádra is. Lehet, hogy a többiek is el tudnak lesni Tőled valami hasznosat.
Te hogy tanulsz? Kérlek, a kommentek közé írd!